Ändrad lagstiftning från 2023-01-01

Från den 1 januari 2023 infördes ett antal ändringar i Bostadsrättslagen. En av dem rör kravet på tillstånd vid renovering som skärptes från 1 januari 2023. Se till att inhämta tillstånd från föreningen innan du påbörjar en renovering. För den som vill läsa mer om lagen finns information i Bostadsrättslagen kap 7, § 7 här. Det finns också flera lite mer lättlästa sammanfattningar om du söker på ”bostadsrättslagen 2023”.

Badrum och kök

Alla medlemmar som planerar renovera badrum och/eller kök måste ansöka om detta. Ansökningarna hanteras av Badrumsbesikningar AB på uppdrag av föreningen. Man ansöker via denna länk.

Innan man ansöker behöver man kontakta styrelsen för att få tillgång till byggritningar över spillvattenledningar (avlopp). Vi behöver också kolla om det föreligger några fel från inventering som behöver tas med i planeringen för renoveringen.

Badrumsbesiktningar AB kommer granska samtliga företag som är inblandade i renovering. Vi rekommenderar därför att ni inte skriver på ett avtal med en entreprenör innan ni fått renoveringen godkänd. 

Föreningen har infört obligatorisk 3-stegsbesikning (VVS, tätskikt, slutbesiktning) samt startmöte som även det är via Badrumsbesiktningar AB. Föreningen står initialt för besiktningarna, men om en eller flera delar får underkänt kommer du som medlem att bli debiterad för ombesiktningen. Kostnaden för ombesiktning är 2500 kr.
Vi rekommenderar därför att ni avtalar på förhand med entreprenören om att de står för den kostnaden vid en ombesiktning. 

Renoveringen ska enligt stadgar utföras fackmannamässigt vilket innebär att samtliga branschregler ska följas för alla delar av renoveringen – Säker Vatten, Byggkeramiska rådet eller Golvläggarnas våtrumskontroll (beroende på var plattsättaren är ansluten), Elsäkerhetsverket samt Måleribranschen våtrumskontroll. 

Förhållningsregler kan man läsa om här (signeras vid startmöte).

Om man har en handdukstork kopplad på VVC-ledningen (varmvattencirkulation) behöver denna demonteras och proppas. Vid en renovering är det inte tillåtet att sätta upp den gamla handdukstorken som var ansluten till VVC:n. Vill man ha en handdukstork i badrummet ska det vara en elektrisk modell.

Bor man på våning 6 (översta våningsplanet) finns det en särskild instruktion som är av yttersta vikt följa, annars kommer det påverka VVC i stora delar av fastigheten med problem och fördyrande hantering som följd. 

Blankett för proppning av handdukstork (signeras vid startmöte).

Övriga renoveringar

För övriga renoveringar så ansöker ni direkt till styrelsen via denna blankett.

Det är många lägenheter i föreningen där man valt att skapa ett extra rum genom att dela upp ett rum med en ny vägg. För att inte störa eller få bristfällig ventilation i lägenheten behöver man sätta upp en luftförflyttare.

Godkänd luftförflyttare är denna.

Med tillhörande genomföringskit

Fläkten finns hos flera återförsäljare.

Denna åtgärd går inte att vägra. Vid kommande OVK-besiktningar kommer rummet att få nedslag om detta inte är gjort.

Följande övriga renoveringar behöver ni ansöka om:

  • Dela av rum
  • Byta av spisskåpa eller till kolfilterfläkt (detta behöver inspekteras och injusteras av föreningen betrott företag)

Avfall från övriga renoveringar får INTE slängas i grovsoporna. Ni får arrangera hämtning av avfallet via valfritt företag. 

För övriga renoveringar som kan orsaka längre störningar så behöver ni avisera i trapphuset så att grannar är medvetna om renoveringen samt hur länge den kan pågå.