Trivselregler

Följ de här enkla trivselreglerna så tar du hänsyn till dina grannar och vi trivs bättre tillsammans.

  • Undvik störande ljud som hög musik eller borra i väggar efter kl 20.00 eller före kl. 9.00
  • Om du ska ha fest förbered dina grannar i god tid innan
  • Rökning får inte ske på gården
  • När du sitter i trädgården tänk på att inte ha musik eller prata högt efter kl. 22.00
  • Grilla inte på balkongen
  • Släng skräp i papperskorgarna så håller vi vår gård fin och ren
  • Sopsortera på rätt sätt så håller vi snyggt och sparar onödiga kostnader
  • När du ska renovera meddela alla grannar om vilka datum när arbetet kommer att ske
  • Använd inte kolgrill när du grillar på gården och tänk på att städa undan efter dig för att inte locka råttor till gården

Att köpa bostadsrätt

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening och boendeform där medlemmarna tillsammans äger hela fastigheten; gemensamma utrymmen, uteplatser och lokaler som butiker och kontor.

Som ägare till en bostadsrätt äger du rätten att bo i lägenheten. Tillsammans med övriga medlemmar i föreningen förvaltar du fastigheten du bor i. Som medlem i föreningen bor du till självkostnadspris. Det innebär också att du och din förening gemensamt delar på kostnader för fastigheten. Det är upp till dig och de andra medlemmarna att se till att föreningen är välskött och trevlig att bo i. Det gör att man som bostadsrättshavare kanske känner lite extra för sin lägenhet och får ett lite mer personligt förhållande till sitt boende.

Du som bor i en bostadsrättsförening har stora möjligheter att påverka ditt eget boende. Genom föreningsstämman har du möjlighet att påverka de beslut som fattas i föreningen. På föreningsstämman väljs också en styrelse för bostadsrättsföreningen. Styrelsen fastställer årsavgiften så att den täcker föreningens kostnader.

Månadsavgift

Månadsavgiften faktureras och administreras av HSB. Frågor om månadsavgift och betalning kontakta HSB.

Styrelsens fastställer årsavgiften så att den täcker alla gemensamma kostnader för fastigheten och föreningen. Du som bostadsrättsinnehavare är skyldig att betala den fastställda månadsavgiften varje månad senast på förfallodagen.

Om bostadsrättsinnehavaren inte betalat månadsavgiften i tid skickar bostadsrättsföreningen ut en påminnelse med påminnelseavgift och dröjsmålsränta. Om avgiften inte betalats efter två påminnelser går ärendet vidare till inkasso.

Flytta in och flytta ut

Flytta in

Välkommen till Brf Brinckan!

Vi hoppas att du kommer att trivas i din nya lägenhet och i föreningen. Här på webbplatsen hittar du information för dig som medlem och ditt boende. Du är också välkommen att kontakta någon i styrelsen om du undrar över något.

När du flyttar in ska du dessutom ha fått det här:

  • 3 st nycklar
  • Brickor till passersystemet
  • Bokningslås för tidsbokning i tvättstugan

Säljaren av lägenheten ansvarar för att du skall få detta.

Flytta ut

Lycka till med ditt nya boende!

Du som genom överlåtelse sålt din bostadsrätt lämnar i och med detta också föreningen. Vi vill passa på att påminna dig om vad du skall överlämna till nästa bostadsrättsinnehavare när du flyttar.

Till den nya medlemmen:

  • 3 st lägenhetsnycklar
  • Brickor till passersystemet
  • Bokningslås till tvättstugan

Andrahandsupplåtelse (att hyra ut lägenheten i andra hand)

För att en bostadsrättsförening ska kunna fungera optimalt är det viktigt att medlemmarna också är de som faktiskt bor i fastigheten. Därför tillåts andrahandsupplåtelse bara när skäl föreligger samt under en begränsad tid. Läs mer om andrahandsupplåtelse samt hitta blanketter för ansökan och avtal här.

Överlåtelse

En överlåtelse av en bostadsrätt kan ske som köp, byte eller gåva. En bostadsrättshavare, som vill överlåta sin bostadsrätt, måste anmäla det till Brf Brinckans styrelse tillsammans med följande uppgifter:

  • En ansökan om utträde för säljaren och ett inträde för köparen i Brf Brinckan 1.
  • Ett överlåtelseavtal
  • Säljarens nya adress

Överlåtelsen administreras av HSB, och alla handlingar skickas först till dem. Kontakta HSB Service Center för närmare information vad som krävs. Om köpet utförs via en mäklare, vet oftast även de vilka rutiner som gäller.

I samband med överlåtelsen måste säljaren betala den fastställda överlåtelseavgift på 2,5 % av prisbasbeloppet, enligt §11 i föreningens stadgar. Detta faktureras till säljaren via HSB. Styrelsen behandlar sedan din ansökan om utträde / medlemskap.

Du når HSB Servicecenter antingen via telefon på 010-442 11 00 eller e-post service.stockholm@hsb.se

Övergång av bostadsrätt

Termen övergång är ett vidare begrepp än överlåtelse och innefattar förutom köp, byte och gåva även bodelning, arv, testamente, exekutiv försäljning, tvångsförsäljning m m.

Vid övergång av bostadsrätt p.g.a. bodelning, arv eller testamente ska den överlåtande bostadsrättshavaren kontakta HSB Servicecenter för att få av information om vilka handlingar och uppgifter som behövs för styrelsens ska kunna godkänna övergången.

Pantsättning

När en bostadsrättshavare vill pantsätta sin bostadsrätt som säkerhet för ett upptaget lån, måste pantsättningen noteras hos föreningen.

Bostadsrättsföreningen måste skriftligen lämna långivaren uppgifter om:

  • Vem / vilka som är bostadsrättshavare till pantsatt bostadsrätt
  • Tidigare gällande pantnoteringar

Föreningen måste också bekräfta att den begärda pantsättningen har noterats hos bostadsrättsföreningen.

Pantsättningar administreras av HSB och alla handlingar skall skickas till dem. Kontakta HSB Servicecenter för närmare information vad som krävs. Om pantnotering sker i samband med en överlåtelse och köpet utförs via en mäklare, vet oftast även de vilka rutiner som gäller.

I samband med pantnoteringen måste bostadsrättsinnehavaren betala en pantnoteringsavgift på 1 % av prisbasbeloppet (enligt §10 i föreningens stadgar). Detta faktureras av HSB.

Du når HSB Servicecenter antingen via telefon på 010-442 11 00 eller e-post service.stockholm@hsb.se

Postadress:
HSB Stockholm
Servicecenter
112 84 Stockholm

Återvinning och sopsortering

Sopnedkasten får bara användas till hushållssopor. Använd påsar som du kan försluta ordentligt. Tänk på att inte slänga saker som kan orsaka stopp i sopnedkastet (galgar, kartonger, mm) Ett stopp innebär onödiga kostnader för föreningen och orsakar dålig lukt.

Släng bara det du inte kan återvinna i hushållssoporna. I de två miljörummet bredvid port 1 finns återvinningsmöjligheter för det mesta. Det finns dessutom möjlighet att slänga brännbara grovsopor, såsom mindre möbler, gamla leksaker, cykeldäck mm.

Större mängd grovsopor från bl.a. renovering eller större elektriska apparater som frys och kylskåp får inte slängas i föreningens kärl för grovsopor. Du får istället själv ombesörja att de kommer till en återvinningsanläggning. Östberga återvinningscentral ligger ca 3 km bort.

Tänk på att sortera och lägga var sak i rätt kärl. Annars får föreningen betala extraavgifter för sortering i efterhand.

Följande möjligheter för återvinning och sopsortering finns:

  • Matavfall
  • Tidningar och papper
  • Plast
  • Metall
  • Wellpapp och kartong
  • Glas (färgat och ofärgat)
  • El-sopor
  • Ljuskällor
  • Batterier
  • Grovsopor

Till höger om port 1 hittar du två miljörum. Det finns skyltar på dörrarna som visar var du kan återvinna/sortera i varje rum. Var noggrann med att lägga det du vill återvinna/sortera i rätt container. Det står tydligt på respektive container vad som får läggas i den.

Vik ihop och platta till pappers- och plastförpackningar så får det plats fler. Håll rummen rena och snygga och lämna inte skräp på golvet. Det blir trevligare för alla och billigare för föreningen.

Om något av kärlen i miljörummen skulle vara fulla ska du inte ställa ditt avfall på golvet. Ta istället en kort promenad till närmsta återvinningsstation som ligger 150 meter bort, i korsningen Rosenlundsgatan och Högbergsgatan.

Läkemedel

Apoteken tar emot överblivna läkemedel. Spola absolut inte ner läkemedel i toaletten då reningsverken inte kan rena dessa ämnen.

Byggavfall

Du ska själv se till att byggavfall, som köks- och badrumsinredningar, golvmattor, kakel, klinker och gipsskivor,  forslas bort.
Storsäckar, sk Big Bag, får endast placeras på av fastighetsskötaren anvisad plats och ska bortforslas senast fredag eftermiddag i den vecka den/de ställs ut.

Färg och kemikalier kan vi inte hantera. Använd istället en miljöstation. Det finns en automatisk miljöstation på Torkel Knutssonsgatan 10 (nära korsningen Brännkyrkagatan och Torkel Knutssonsgatan). Dessutom finns en mobil miljöstation. Du hittar mer info och turlistor här.

Brandskyddsregler

Det är inte tillåtet att ställa saker utanför lägenhetsdörren och trappuppgången. Om huset behöver utrymmas när det brinner kan föremål som står i vägen bli en stor fara och orsaka personskada. Det medför också böter för föreningen vid en brandskyddsinspektion.

Garageplats

När Södra stationsområdet byggdes i slutet av 1980-talet var det ett krav enligt kommunens parkeringsnorm att det totalt sett skulle byggs 0,28 garageplatser per lägenhet i området. Alla fastigheter på södra stationsområdet skulle ha tillgång till garageplatser därav bildades en gemensamhetsanläggning för parkering, Skottet ga:2 (GA2), Södrastationsgaragens samfällighetsförening (SSGS). Nio bostadsrättsföreningar och tre bostadsföretag är medlemmar i Södrastationsgaragens samfällighetsförening.

Garagesamfälligheten syfte är att erbjuda garageplatser till boende och näringsidkare inom medlemmarnas fastigheter.

Styrelsen består idag av 6 ledamöter och 6 suppleanter från bostadsrättsföreningar och bostadsföretag. Det finns fem valkretsar inom samfälligheten.

Samfälligheten har nio garage med totalt 756 platser, för bil 726, varav åtta dubbelplatser och för MC 30 platser. Nio MC-platser i låst utrymme i Garage A. Platserna för bil är normalstora i vissa fall något kortare än standard eller smalare. Finns även några bilplatser för rörelsehindrade. Det finns totalt 99 laddplatser med laddningskapacitet 3,7 kw. I köhanteringssystemet benämns garageplatserna som ”hyresobjekt”.

A – Garage Rosenlundsgatan 48/Ringvägen 45 (123 bil, 46 laddplatser bil, 5 dubbelplatser bil, 3 burdubbelplatser och 15 MC därav 9 MC platser i ett låst utrymme). Dubbelplatser noteras i köhanteringssystemet som ett objekt med två bilplatser.
B – Garage Lehusens gränd 1 (87 bil och 2 MC)
C – Garage Timmermansgränd 2 (18 bil, 39 laddplatser bil och 2 MC)
D – Garage Swedenborgsgatan 42 (59 bil)
E – Garage Carl Alberts gränd 1 (41 bil och 3 MC)
F – Garage Fatburs Kvarngata 28 (33 bil)
G – Garage Fatburs Brunnsgata 20 (58 bil, 8 laddplatser bil, 2 burplatser bil och 1 burplats MC)
H1 – Garage Fatburs Brunnsgata 11 (49 bil, 6 laddplatser bil, 31 burplatser bil och 2 MC)
H2 – Garage Fatburs Brunnsgata 11 (107 bil, 3 burplatser bil och 5 MC)

Har du sett obehöriga i garaget?
Telefon: 010-185 18 75
Bevakningen sköts av: CSG (Commuter Security Group AB)
Samfälligheten har gått över till incidentbevakning. Incidentbevakningen kan tidvis komma att utökas med rondering vid behov.

Vill du anmäla ett fel?
Telefon: 010-442 11 00
Journummer (kvällstid): HSB Jouren 08-695 00 00
E-post: service.stockholm@hsb.se

Uthyrningsverksamheten administreras av HSB Stockholm
Uthyrningsverksamheten administreras av HSB Stockholm
Vid frågor kontakta HSB Kund- och Medlemsservice, telefon 010-442 11 00 eller e-post: service.stockholm@hsb.se

  • Fördelning av garageplatser sker via ett digitalt köhanteringssystem. Du kan enkelt via hemsidan Mitt HSB följa din aktuella kötid, bevaka när intressanta platser blir lediga och anmäla intresse till lediga platser.

  • Står du i kö sedan tidigare följer ditt ködatum med och du kan se det under aktuell kö, det du behöver göra är att registrera en intresseanmälan till de platser som du är intresserad av att hyra via Mitt HSB.
  • Står du inte i kö sedan tidigare ska du kontakta HSB Stockholms kundtjänst tel. 010-442 11 00 för att ställa dig i den digitala kön och få tillgång till Mitt HSB. Viktigt att meddela att det gäller Södrastationsgaragens samfällighetsförenings garageplatser. Du kan anmäla dig till kön även om du inte är intresserad av en plats i dagsläget för att samla ködagar. För att få en plats gör du en intresseanmälan till de platser du är intresserad av att hyra via Mitt HSB.
  • Om du vill byta så görs anmälan på samma sätt som när du ställer dig i den vanliga kön.

Hur fungerar fördelningen av platser?
En ledig garageplats ligger synlig i Mitt HSB under ”mina sidor – min bostad – mina köer” och du kan göra en intresseanmälan för platsen t.o.m. det sista angiva ansökningsdatumet. Platsen tilldelas då sökande i byteskön annars till den sökande med längst kötid. Avtal upprättas och arkiveras online i Mitt HSB under ”Mina avtal”, där du kan se alla dina aktuella hyresavtal.

Det finns i dagsläget (mars 2024) lediga garageplatser för bil, laddplatser för el-bil och motorcyklar.
Observera att du kan ställa dig i byteskön för att senare få en plats i det garage som du i första hand önskar.

För att underlätta för dig finns användarmanual under Mitt HSB ”mina sidor – min bostad – mina köer”.

Nya momsregler för samfällighetsföreningar
Våra garagehyror är sedan 2023 momsbelagda efter ett beslut av Skatteverket.

Garagehyra fr.o.m. 2024-10-01
Bil normalplats: 1 428:- exklusive moms (357), totalt: 1 785:-
Laddplats (A, C, H, H1-garaget): 1 903:- exklusive moms (476), totalt: 2 379:- (El ingår)
Dubbelplats: 1 950:- exklusive moms (489), totalt: 2 439:-
Dubbelburplats: 2 236:- exklusive moms (559), totalt: 2 795:-
Burplats: 1 570:- exklusive moms (393), totalt: 1 963:-
Smalplats: 1 333:- exklusive moms (334), totalt: 1 667:-
MC: 747:- exklusive moms (186), totalt: 993:-

Hyresavier
Din hyresavi skickas som standard kvartalsvis via brev till din aviadress (mars, juni, september och december). Du kan även välja följande betalningssätt: Autogiro eller E-faktura, ytterligare information finns på Mitt HSB under ”mina sidor – min bostad – mina avier”

Säga upp garageplats
Om du vill säga upp din garageplats gör du uppsägningen digitalt, via Mitt HSB under ”mina sidor-min bostad-mina avtal” Uppsägningstiden hittar du i ditt hyresavtal. När HSB tagit emot din uppsägning får du en bekräftelse på att platsen är uppsagd och när hyresavtalet löper ut.

Information till hyresgäster, fastighetsägare och styrelsen
Aktuell information till fastighetsägare, hyresgäster och styrelsen sker via mejl.

Garagestädning
Garagen maskinsopas/maskintvättas normalt tre gånger per år. Information om datum och tid mejlas till hyresgästerna och sätts upp vid garageinfart/utfart.