Återvinning av matavfall

Sedan början av juni finns nu möjlighet att återvinna matavfall i högra/östra miljörummet. Matavfallet slängs i de bruna kärlen.

På hyllan ovanför återvinningskärlen finns plastskrapor till diskhon, papperspåsar för matavfallet och behållare till påsarna som du kan ta med till din lägenhet. Om du redan har en behållare som påsarna passar i behöver du bara hämta papperspåsar och plastskrapa i miljörummet.

Hur går det till?

Läs igenom informationen i broschyren Matresterna gör skillnad. Börja sortera! som du fått i brevinkastet, och observera att det endast är matavfall som kan återvinnas i dagsläget. Du kan också läsa på papperspåsen vad du kan och inte kan återvinna.

Tänk på att byta påse ca var tredje dag, så slipper du lukt.

I broschyren står det även om återvinning med särskilda påsar via sopsugen, men dessvärre är det endast aktuellt i vissa fastigheter i Hammarby Sjöstad. Så för oss innerstadsbor är det återvinning i miljörummet som gäller än så länge.

Varför återvinna matavfall?

Det är så klart allra enklast att fortsätta slänga matavfall med övriga sopor i sopnedkastet. Men å andra sidan ligger miljörummen på vägen till affären, pendeltåget, bussen, kiosken, pizzerian och mycket annan service.

Vi hoppas att många kommer börja återvinna sitt matavfall och bidra till biogas till bussar och bilar samt biogödsel till åkermark och odling.

Matavfallsåtervinningen kommer från och med 2023 bli obligatorisk för alla bostadsrättsföreningar i Stockholms stad. Så det är lika bra att starta den goda vanan redan nu.

För mer information,

Kontakta styrelsen på kontakt@brinckan.se. Och för dig som har mer tekniska frågor eller vill veta vad som händer med matavfallet rekommenderar vi att du kontaktar Stockholm vatten och avfall på: 08-522 120 00 eller mejla kund@svoa.se.