2014-12-23 in Brinckan

Markanvisning för bostäder och cykelgarage

Kommunfullmäktige fattade 2008 beslut om att bygga ett cykelparkeringsgarage invid Citybanans station på Södermalm. 2010 inkom Trafikkontoret till Stadsbyggnadskontoret med ett förslag på cykelparkeringsgarage i hörnet vid Bergsgruvans park och Rosenlundsgatan, intill entrén till Södra station.

Stadsbyggnadskontoret ansåg att ett cykelgarage då bör utformas så att fler funktioner såsom bostäder och handel möjliggörs på platsen samtidigt. I enlighet med Stadsbyggnadskontorets ställningstagande föreslår kontoret därför en markanvisning till Wallenstam AB om 57 lägenheter, 700 cykelparkeringsplatser och ca 300 kvm yta för handel. Wallenstam avser upplåta lägenheterna med hyresrätt och marken bör därför upplåtas med tomträtt. För det fall att exploateringsgraden inte blir tillräcklig ska möjlighet till försäljning av marken och upplåtelse med bostadsrätt övervägas.

Den totala investeringsutgiften för projektet bedöms inte bli högre än att beslut om investeringen kan fattas på delegation inom kontoret, dvs. lägre än 10 mnkr. Investeringsutgifterna bedöms uppgå till 3,7 mnkr och intäkterna i projektet utgörs av tomträttsavgälder. Kontoret bedömer att exploateringen ger ett överskott till staden.

Stadens utgifter i projektet bedöms understiga 10 mnkr varför inriktningsbeslut och genomförandebeslut bedöms kunna tas på delegation inom kontoret.

Bolaget ska stå för plankostnader och övriga kostnader som hör till byggnationen av husen.

Exploateringen kräver ny detaljplan. Närmare innehåll och utformning kommer att prövas i planprocessen.

Exploateringskontoret tillstyrker markanvisningen.

[button link=”https://brinckan.se/wp-content/uploads/2014/12/Exploateringskontoret.pdf” size=”medium” target=”_blank” icon=”download-alt” color=”alternative-1″ lightbox=”false”]Markanvisning för bostäder och cykelgarage[/button]